Several new market players have emerged in the changing European and domestic electricity markets. There are a number of attempts to integrate relevant EU and national legislation into the system. However, in the absence of experience, several open questions remain regarding the effective cooperation of new and old actors.

BME ZKK is committed to supporting the spread of energy communities in Hungary, in 2021-2022 we organized a series of Energy Community Forums, during which the pilot projects could share their experiences and consult with the distributors and the Energy Agency. In addition, we try to support the development of domestic regulations in R&D projects, and Pálma Szolnoki, ZKK’s Senior Associate represents the energy communities in the Distribution Regulatory Committee. ZKK is an active member of Hungarian Energy Communities and Flexibility Services.

The Energy Communities Forum series ended in 2022, lead by Dr. Pálma Szolnoki, our public materials can be viewed below (only in Hungarian):

Fórum alkalmak

2021.06.22. INDÍTÓ MEGBESZÉLÉS
  • Alföldy-Boruss Márk (ITM): az energiaközösségek mögötti jogalkotói szándék, az eddig kialakított szabályozási keret, a továbblépés kérdései
  • A projektek egyenkénti bemutatása, nehézségek, kérdések, sikerterületek megosztás
2021.07.22. MÁSODIK ALKALOM

A Fórumon a résztvevők az energiaközösségek létrehozásával és működtetésével kapcsolatos tapasztalataikat osztották meg, illetve javaslatokat tettek a szükséges szabályozási változtatásokra az alábbi témakörökben:

  • Energiaközösség jogi formája
  • Energiavásárlás és megosztás
  • Energiaközösség és aggregálás
  • Járulékok megfizetése
2021.10.14. HARMADIK ALKALOM

A találkozón Dicső Gábor, a VPP Magyarország Befektetési és Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója mutatta be a VPP által elkészített, 3 településre kiterjedő energiaközösségek üzleti modelljét, és a kapcsolódó szabályozási kérdéseket.

2021.12.08. NEGYEDIK ALKALOM

A Fórumon az energiaközösségek működésével kapcsolatban felvethető rendszerhasználati-díjkedvezmény került megvitatásra, amelyre vonatkozóan a résztvevők előzetes írásos véleményt is készítettek. Ezek alapján a Fórumon az energiaközösségi pilotok, az elosztók, az E.ON, és a MEKH is ismertette véleményét.

2022.01.26. ÖTÖDIK ALKALOM

A találkozón a résztvevők az energiaközösségek érdekeit képviselő szervezet (egyesület vagy szövetség) megalapítását vitatták meg. Továbbá folytatták az előző megbeszélésen megkezdett vitát a hálózathasználati díjak energiaközösségek szempontjából releváns átalakításáról.

2022.03.24. HATODIK ALKALOM

A találkozó három fő pontból állt. Először Grabner Péter bemutatta a Magyar Máltai Szeretetszolgálat jelenlegi közösségi energia programját, a jövőbeli terveket, valamint az azok megvalósíthatóságához kapcsolódó szakmai kérdéseket. Ezt követően Ercsey Tamás tájékoztatta a résztvevőket a Magyar Energiaközösségek és Rugalmassági Szolgáltatók (MERSZ) érdekvédelmi szervezetének megalakulásával kapcsolatos legújabb fejleményekről. Végül az energiaközösségi pilotok számoltak be projektjeik legfrissebb állapotáról, eredményekről és a fő akadályozó tényezőkről.

A hat alkalmat követően a ZKK munkatársai egyedi interjúkat készítettek a pilot projektekkel, illetve egyéb közösségi energia kezdeményezések szervezőivel. A fórumok és interjúk alapján egy összefoglaló prezentációt és dokumentumot állítottunk össze, melynek célja a jelenlegi szabályozási kérdések bemutatása, a felvetett megoldási javaslatok ismertetése, és ezek alapján a (ZKK véleménye szerint) a továbblépési irány meghatározása.

LETÖLTHETŐ ANYAGOK

Loading...