Az átalakuló európai és hazai villamosenergia-piacon több új piaci szereplő is megjelent. A vonatkozó uniós és hazai jogszabályok ezen szereplők rendszerbe történő integrálására számos kísérletet tesznek. Ugyanakkor tapasztalatok hiányában számos nyitott kérdés maradt az új és a régi szereplők hatékony együttműködése vonatkozásában.

A BME ZKK indulásától kezdve elkötelezett a magyarországi energiaközösségek elterjedésének támogatásában, ennek érdekében Energiaközösségi Fórumsorozatot szerveztünk, mely során a pilot projektek megoszthatták egymással tapasztalataikat és konzultálhattak az elosztókkal és az Energiahivatallal. Emellett kutatás-fejlesztési projektekben igyekszünk támogatni a hazai szabályozás kialakítását, valamint főmunkatársunk az Elosztói Szabályzati Bizottságban az energiaközösségeket képviseli. A ZKK a Magyar Energiaközösségek és Rugalmassági Szolgáltatók aktív tagja.

A 2022-ben lezárult Energiaközösségek Fórumsorozat szakmai vezetője Dr. Szolnoki Pálma volt, publikus anyagaink alább tekinthetők meg:

Fórum alkalmak

2021.06.22. INDÍTÓ MEGBESZÉLÉS
  • Alföldy-Boruss Márk (ITM): az energiaközösségek mögötti jogalkotói szándék, az eddig kialakított szabályozási keret, a továbblépés kérdései
  • A projektek egyenkénti bemutatása, nehézségek, kérdések, sikerterületek megosztás
2021.07.22. MÁSODIK ALKALOM

A Fórumon a résztvevők az energiaközösségek létrehozásával és működtetésével kapcsolatos tapasztalataikat osztották meg, illetve javaslatokat tettek a szükséges szabályozási változtatásokra az alábbi témakörökben:

  • Energiaközösség jogi formája
  • Energiavásárlás és megosztás
  • Energiaközösség és aggregálás
  • Járulékok megfizetése
2021.10.14. HARMADIK ALKALOM

A találkozón Dicső Gábor, a VPP Magyarország Befektetési és Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója mutatta be a VPP által elkészített, 3 településre kiterjedő energiaközösségek üzleti modelljét, és a kapcsolódó szabályozási kérdéseket.

2021.12.08. NEGYEDIK ALKALOM

A Fórumon az energiaközösségek működésével kapcsolatban felvethető rendszerhasználati-díjkedvezmény került megvitatásra, amelyre vonatkozóan a résztvevők előzetes írásos véleményt is készítettek. Ezek alapján a Fórumon az energiaközösségi pilotok, az elosztók, az E.ON, és a MEKH is ismertette véleményét.

2022.01.26. ÖTÖDIK ALKALOM

A találkozón a résztvevők az energiaközösségek érdekeit képviselő szervezet (egyesület vagy szövetség) megalapítását vitatták meg. Továbbá folytatták az előző megbeszélésen megkezdett vitát a hálózathasználati díjak energiaközösségek szempontjából releváns átalakításáról.

2022.03.24. HATODIK ALKALOM

A találkozó három fő pontból állt. Először Grabner Péter bemutatta a Magyar Máltai Szeretetszolgálat jelenlegi közösségi energia programját, a jövőbeli terveket, valamint az azok megvalósíthatóságához kapcsolódó szakmai kérdéseket. Ezt követően Ercsey Tamás tájékoztatta a résztvevőket a Magyar Energiaközösségek és Rugalmassági Szolgáltatók (MERSZ) érdekvédelmi szervezetének megalakulásával kapcsolatos legújabb fejleményekről. Végül az energiaközösségi pilotok számoltak be projektjeik legfrissebb állapotáról, eredményekről és a fő akadályozó tényezőkről.

A hat alkalmat követően a ZKK munkatársai egyedi interjúkat készítettek a pilot projektekkel, illetve egyéb közösségi energia kezdeményezések szervezőivel. A fórumok és interjúk alapján egy összefoglaló prezentációt és dokumentumot állítottunk össze, melynek célja a jelenlegi szabályozási kérdések bemutatása, a felvetett megoldási javaslatok ismertetése, és ezek alapján a (ZKK véleménye szerint) a továbblépési irány meghatározása.

LETÖLTHETŐ ANYAGOK

Loading...