Energy efficiency plays a key role in achieving the EU’s climate change targets, with the new Energy Efficiency Directive almost doubling the annual energy savings obligation for Member States for the period 2024-2030. In addition, improving energy efficiency also supports energy security, as unused energy does not have to be sourced from outside the EU.

The energy efficiency of buildings, including residential buildings, is a very important area of energy efficiency, as buildings account for more than 40% of final energy use in the EU, while residential buildings account for almost 30%. Considering the poor energy performance of residential buildings in Hungary, there is a huge potential for energy savings in upgrading these buildings. At the same time, it is a major challenge – in terms of policy, financing and support – to achieve mass modernisation of buildings, especially for those in need.

 

In 2024, ZKK will prepare a Hungarian Energy Efficiency Snapshot on behalf of HUMDA Zrt. and will propose policy instruments to achieve the objectives of the Fit for 55 package of proposals.

From 1 January, 2021, the energy efficiency obligation system (EKR) was introduced in Hungary upon the initiative of the Ministry of Innovation and Technology. Under the new legislation, energy traders must achieve energy efficiency targets that will gradually increase until 2030. The targets are expected to achieved either by implementing energy efficiency investments t the level of the end-users or buying already implemented energy efficiency investments on the secondary market. Please click here for the most up-to-date information on the website of the Hungarian Energy and Public Utility Regulatory Authority: https://www.enhat.mekh.hu/ekr

In 2021-2022, ZKK provided support to the stakeholders of the EKR system (the Ministry of Innovation and Technology, the Hungarian Energy and Public Utility Regulatory Authority, energy traders, supply-side actors of the energy efficiency market) in finalising the framework conditions of this significant market, potentially bringing one thousand billion forints in the period between 2020 and 2030. ZKK did this by organising workshops to develop a proposal for a secondary market for the EKR, public materials of which can be viewed below (only in Hungarian).

Fórum alkalmak

2022.04.07. ELSŐ FÓRUM

Másodlagos piac az Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszerben, Online

LETÖLTHETŐ ANYAGOK

2022.04.20. MÁSODIK FÓRUM

Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer finanszírozási kérdések, Online

LETÖLTHETŐ ANYAGOK

2022.10.27. HARMADIK FÓRUM

2022. október 27-én megtartottuk a harmadik EKR workshopunkat. A téma ezúttal az EKR eddigi működésének tapasztalatai és az érintettek várakozásai voltak.

A workshop nyitó előadásában Deli Daniella helyettes államtitkár elmondta, hogy az EKR működéséhez sok szereplő járult hozzá, megköszönte mindenkinek az eddigi munkáját. Hangsúlyozta, hogy az EKR-t tovább kell fejleszteni, ezért a következő hónapokban egyeztetések folytatnak az érintettekkel, mely egyeztetéseken lehetőség szerint a MEKH-en és a kötelezetteken túl az auditorok képviselői is részt vehetnek. Az EKR fontos eszköz az energiahatékonyság felfuttatására, mert költséghatékony megoldások születhetnek és a pici logika érvényesülhet.   

Dr. Nemes Csaba, a MEKH főosztályvezetője kiemelte, hogy sokat egyeztetnek a szereplőkkel. Beszélt arról is, hogy várhatóan EU-s változások következtében a hazai kötelezetti teljesítés mértéke is növekedni fog a jövőben. Kiemelte a HEM nyilvántartás és az intézkedéslista létrejöttének jelentőségét. Fontosnak tartják a szervezett másodlagos piac létrejöttét.   

Ezt követően az EKR érintettjei mondták el a tapasztalataikat, a várakozásaikat és javaslataikat. Kötelezetti oldalról az E.ON képviseletében Dankó Edit, a MOL képviseletében Rátkay Gábor adott elő. Az auditorok részéről az Alfaped Kft.-től Gellért Péter előadását hallgattuk meg, míg energiahatékonysági piaci szereplőként az MVM ESCO és a Press Air Kft. előadása hangzott el, előbbi Kiss Csaba, utóbbi pedig Ágoston Róbert részéről.

LETÖLTHETŐ ANYAGOK

2022.11.10. NEGYEDIK FÓRUM

2022. november 10-én rendeztük meg negyedik EKR workshopunkat. A téma ezúttal az EKR piaci áttekintése és a másodlagos piacok voltak.  

A workshop nyitó előadásában Kádár Márton (HUPX Zrt.) ismertette a MEKH és HUPX együttműködésében készült EKR piaci jelentés fontosabb eredményeit. A piacon kevés – de növekvő számú – aktív hitelesítő van. A piac egyelőre túlteljesítésben van, de a nagy számú kis kötelezettek egyelőre nem teljesítenek, az eddigi HEM-ek többsége a nagyobb kötelezettek számláján vagy harmadik félnél van. A projektek több, mint fele 10 évnél nagyobb élettartamú és az eddigi HEM-ek halmozott energiamegtakarítása 2030-ig közel 5PJ. A HEM árak mérettől és élettartamtól függenek, interjúk alapján 5.000-30.000 Ft/GJ között cserélnek gazdát.   

A második előadásban szintén Kádár Márton mutatta be a HUPX Zrt. elképzelését a szervezett másodlagos piaccal kapcsolatban. Két fontos előfeltétele a piac elindításának a HEM nyilvántartás megléte – ez már teljesült -, valamint a felelősség kérdésének jogszabályi szintű tisztázása. Felelősség tekintetében az a javaslat, hogy HEM vevőt semmilyen felelősség ne terhelje az esetleges hitelesítési hibákért, csalásokért. Aukciós rendszerben folyna a kereskedés, havi vagy negyedéves gyakorisággal.   

A harmadik előadásban Rácz Attila, az EnergyHub Kft. vezetője beszélt arról, hogy ők milyen másodlagos piaci rendszert működtetnek, mik a tapasztalataik, milyen nehézségekkel küzdenek. Kiemelte a kis kötelezettek elérésének nehézségét, és a digitalizáció és informatikai háttér jelentőségét a másodlagos piac működésében és a nagy számú ügyfélállomány kezelésében. 

LETÖLTHETŐ ANYAGOK

2022.11.28. ÖTÖDIK-HATODIK FÓRUM

Lakossági energiahatékonyság és az energiahatékonysági projektek finanszírozása

A 5. workshop első előadója, Szarvas Nóra az MNB képviseletében ismertette, hogy milyen eszközökkel támogatják a lakossági és vállalati/önkormányzati energiahatékonysági projektek finanszírozását. Ezt követően Pálffy Anikó a MEHI munkatársa tartott előadást a lakossági energiahatékonysági fejlesztésekben rejlő lehetőségekről, külföldi gyakorlatokról és lakossági energiahatékonysági projektek elterjedését elősegítő szakpolitikai javaslatokról. Végül a 6., az energiahatékonysági projektek finanszírozása témában két kereskedelmi banki előadó tartott előadást – K&H Bank részéről Suba Levente és a CIB Bank képviseletében Mészáros Tamás – arról, hogy náluk hogyan tekintenek az energiahatékonysági projektekre, van-e erre a célra dedikált programjuk.

A fórum nyilvános anyagai:
Energiahatékonyság finanszírozása Magyarországon – MNB
Energiahatékonysági lehetőségek a lakossági szektorban – MEHI
Hogyan finanszírozzuk a zöld átállást? – K&H

LETÖLTHETŐ ANYAGOK

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Loading...