A zéró karbon kibocsátású gazdaságra történő átmenet kritikus feltétele a hatékony és környezetileg fenntartható villamosenergia-tárolási megoldások térnyerése elsősorban az e-mobilitás és az időjárásfüggő megújuló villamosenergia-termelés integrációja területein. A korszerű akkumulátoros áramtárolás mindkét területen kiemelt lehetőségekkel rendelkezik és globálisan nagy fejlődés előtt áll. Magyarország ipari hagyományai és adottságai ezen a téren már ma is kiemelkedőek, amelyek tudatos fejlesztése a hazai akkumulátor ipart stratégiai jelentőségű gazdasági ágazattá teheti.

A Zéró Karbon Központ megalakulásától kiemelt szerepet vállal a magyar akkumulátoripar összehangolt fejlesztését célzó erőfeszítésekből. A ZKK az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával 2021. július 1-én létrehozta a több mint hatvan iparági, akadémiai és államigazgatási intézményt tömörítő platformot, majd megkezdte a Magyar Akkumulátor Szövetség hivatalos megalakításának előkészítését. Ennek keretében a ZKK támogatásával kidolgozásra került a Szövetség koncepciója meghatározva céljait és tevékenységi körét. A ZKK támogatásával a Szövetség titkársága, illetve öt munkacsoportja megkezdte tevékenységét. A Fővárosi Törvényszék 2021. december 20-án harminckilenc alapító taggal nyilvántartásba vette a Magyar Akkumulátor Szövetséget. A Magyar Akkumulátor Szövetség megalakulása az első jelentős lépés volt a hazai akkumulátoripar stratégiai célkitűzéseinek megvalósítása irányába. A Szövetség célja, hogy ellássa a magyar akkumulátoripari értékláncban tevékenykedő társaságok érdekképviseletét, valamint hogy elősegítse a magyar akkumulátoripar fejlődését és európai integrációját a kormányzati és intézményi szervek közötti szakmai együttműködés biztosításával. A Szövetség mára tagja a European Battery Alliance-nek és több nemzetközi ipari szövetséggel is együttműködik. A Szövetségnek jelenleg 84 tagja van.

A Szövetség éves legkiemelkedőbb rendezvénye a Hungarian Battery Day.

További információkért látogasson el a Magyar Akkumulátor Szövetség honlapjára! Kövesse a Szövetség tevékenységét LinkedInen keresztül!

Téma szakmai vezetője: Mészáros Fanni

Loading...